Tűzoltóhajó akcióban - LEGO CITY 60109

2016-09-15

A Lego fiús készleteinek az első, és legrégebbi vonala a City, régebben Town/Classic Town néven futott. Elsősorban az 5-12 éves korosztálynak készülnek ezek a készletek, de mint tudjuk, a Lego kortalan, így a nagyobbak is nyugodtan beszállhatnak a kisebbek kalandjaiba. A City vonal készleteinek alapja mindig egy történet, amit az adott készlet próbál szemléltetni/elmesélni. Erre tökéletes példa a mindenkori Lego katalógus, ha fellapozzuk az idevágó résznél, egyből megelevenedik előttünk a város, ahol mindig/mindenhol történik valami érdekes. 


 

 

Lego City Tűzoltóhajó összerakási útmutató első oldalai

Csatlakozz Lego city hős tűzoltóinak csapatához, és segíts a tűzoltásban a város körül! Használd a nagy tűzoltóhajót, és fékezd meg a lángokat a világítótoronynál!

Készletinfó, avagy mi van a dobozban?

A nagyméretű színes doboz grafikája szokásos Lego színvonal, egyszerű, de kellőképpen színes, és tökéletesen adja vissza a készlethez kapcsolódó történetet.

2.jpg

3.jpg

A készlet jellemzői

  • Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig
  • Elemszám: 412
  • Figurák száma: 5
  • Összerakási idő: 30-40 perc

 

Az összerakott készlet a következőket tartalmazza

-         világítótorony őrkabinnal, toronyőrrel

-         tűzoltó motorcsónak, ami úszik a vízen

-         tűzoltóhajó személyzettel /kapitány, tűzoltóbúvár, legénység/, irányítókabinnal, személyzeti pihenőrésszel, működő tűzoltó daruval, a hajó szintén úszik a vízen :).

 

A 412 elem 4db számozott zacskóban található, plusz a hajótest, és 2 nagyobb elem, amikre nem került csomagolás. Az összerakási útmutató /3 füzet, egy a világitótoronynak, kettő a tűzoltóhajónak/ igényes, jól érthető, az egyes lépések megfelelően illusztráltak, és a csomagszámozásnak megfelelően haladhatunk az építésben 158 oldalon keresztül. A mellékelt matrica lapon 9 számozott matricát találunk, melyek elhelyezésében az útmutató segít.

 

4.jpg

5.jpg

 

TIPP: Matricázási javaslat, a leválasztás után az adott elemen válasszuk ki az egyik oldalt/sarkot, és először ennél a kisebb résznél/felületen próbáljuk egyenesbe állitani azt. Ha már látszik, hogy jó helyen van, akkor végig simíthatjuk, és a matrica többi része már szintén tökéletes helyen lesz, megfelelő távolságra.

 

Összerakás, Játszhatóság

Az összerakásban, ahogy eddig is, a számozott zacskók sorrendjében tudunk haladni. Ez jelen esetben csak 4 zacskónyi elemet jelent, így a kisebb elemszámnak köszönhetően az összerakás gyorsan megy /simán elkészül az esti fürdetés előtt J/. Minden lépés megfelelően illusztrált, igy nem okozhat problémát a kisebbeknek sem.

 

Az egyes zacskók az alábbi bontásban tartalmazzák az elemeket

  1. Toronyőr, világítótorony, őrkabin, motorcsónak, +2 lángnyelv

6.jpg

7.jpg

  1. Tűzoltóhajó elemei, személyzet

8.jpg

9.jpg

  1. Tűzoltóhajó elemei, személyzet

10.jpg

 

További képek az irányítókabinról, és a személyzeti részről, ami az irányítókabin alatt helyezkedik el. A fenti kabin levehető, így tudjuk elszállásolni, pihentetni a fáradt tűzoltóinkat.

 

11.jpg

12.jpg

13.jpg

 

Miután minden elem a helyére került, kezdődhet az ’érdemi munka’, a tűzoltás :).

 

Játszhatóság szempontjából a készlet 3 részét lehet kiemelni

-         A tűzoltóhajó maga, amely a kialakításának köszönhetően valóban fent marad/úszik a vízen/, így ’valós körülmények között’ is folytatódhat a tűzoltás. /A gyerkőc is szívesebben fürdik, ha magával viheti a kedvenc hajóját :) /

14.jpg

-         A tűzoltó hajón lévő daru, amely minden irányban mozgatható, illetve a nagysága/mérete is állítható, ezzel tudjuk növelni a hatótávolságát.

-         A kilövő funkciós elemek /stud shooter/, amikkel be tudjuk célozni a tűz fészkét, és ’el tudjuk oltani’ azt. Egy található a hajó orrában, a másik pedig a már említett daru tetején.

 

TIPP: Mivel a stud shooter a nevéből adódóan a legkisebb Lego elem, kilövésére alkalmas, igy indokolt a kellő felügyelet a használatuknál. Figyeljünk arra, hogy a gyerkőcök ne legyenek ’lőtávolságon’ belül, illetve az ’oltás’ útjában. Így el tudjuk kerülni az esetleges sérüléseket, és azt is, hogy véletlenül a pocakban landoljon az elem.

 

Összegzés, Értékelés

A készlet tökéletes választás minden kisfiúnak, aki szeret legózni, vagy ha ’tűzoltó akar’ lenni nagykorában :). A dobozgrafika tökéletes, kellően kihangsúlyozza a készlet központi elemét, a tűzoltóhajót. A színek ’tűzoltósak’, így hamar megakad rajta a szem. Tökéletesen kombinálható a többi tűzoltós, vagy egyéb City készlettel, így a városunk egyik látványos eleme lehet.

 

15.jpg

 

Pozitívumok

  • A járművek úszóképesek
  • Mozgatható daru
  • Jó témaválasztás
  • Tökéletesen kombinálható a City készletekkel
  • Elem szétválasztó segédeszköz